1992 – 1995:
Ένας όμιλος που σκοπό έχει να ‘’βγάλει’’ την Κυπριακή κυνοφιλία από το σκοτάδι της αμάθειας και να την ‘’μπάσει’’
στα Ευρωπαϊκά σαλόνια της εξέλιξης.
Ένα επιχείρημα πολύ δύσκολο αφού οι πρωτεργάτες πολύ λίγα γνώριζαν, και πολύ λίγα είδαν.
Είχαν όμως ένα κοινό γνώρισμα: Την αγάπη τους για τα σκυλιά φέρμας.
Κυνηγοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία, προχώρησαν στην ίδρυση του ΟΜΙΛΟΥ ΣΚΥΛΩΝ ΦΕΡΜΑΣ, με σκοπό την διοργάνωση αγώνων κυνηγετικών, σεμιναρίων από γνώστες του εξωτερικού και την ανάπτυξη της κυνοφιλίας σε γενικότερο πλαίσιο.
Τα εμπόδια πολλά, οι γνώσεις λίγες και οι ‘’μεγάλοι’’ δεν άνοιγαν την τσέπη εύκολα. Τα πράματα έπρεπε να αλλάξουν προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά με μικρά και σταθερά βήματα.
Άρχισαν λοιπόν να διοργανώνονται οι πρώτοι αγώνες με θήραμα σε κλουβιά και τα σκυλιά δεμένα. (τόσα ήξεραν τόσα μας έλεγαν).
Στην συνέχεια αρχίζουν οι αγώνες σε κυνηγετικό πεδίο ενώ καταφθάνουν και οι πρώτοι κριτές που θα τους έκριναν. Μεταξύ αυτών το Ζεύγος Τ.και Κ.Οργκάν, ο κύριος Πήτερ οπό την Ολλανδία, ενώ σιγά σιγά αρχίζει να ωριμάζει η Κυπριακή αγωνιστική κυνοφιλία, και οι γνωριμίες με προσωπικότητες του χώρου στο εξωτερικό. Άρχισαν επίσης να διοργανώνονται και αγώνες μορφολογίας.
Σειρά καθόδου έχει πρόεδρος του Πόιντερ κλαμπ Γαλλίας, κ.Νταρικάτ, και ο πρόεδρος του Γκριφόν Γκορθάλς Γαλλίας κ. Ροσπέ να μας διαφωτίσουν και να προσθέσουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι στο οικοδόμημα της κυπριακής κυνοφιλίας.
1995 Σεπτέμβρης:
Ο γνωστός εκτροφέα και εκπαιδευτής Θωμάς Πετρόχειλος απαντά θετικά στην πρόσκλησή μας να έρθει στην Κύπρο να κρίνει αγώνες και να μας δώσει σωστές βάσεις με σεμινάρια.
Εδώ ίσως να θεωρείται καθοριστικός σταθμός στην όλη Ιστορία του Ομίλου σκύλων φέρμας όπου αλλάζουν τα γεγονότα και οδηγείται η κυπριακή κυνοφιλία στον σωστό δρόμο με πρωτεργάτη που δίκαια θεωρείται τον Ελλαδίτη Θωμά Πετρόχειλο.
Τα σεμινάρια δίνουν και παίρνουν, και οι αγώνες αυξάνονται συνεχώς.
1996 Μάρτιος:
Ο πρόεδρος του Πόιντερ – Σέτερ κλαμπ Ελλάδος κ. Κώστας Γεωργίου φθάνει στην Κύπρο για να κρίνει αγώνες και να μας δώσει τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές όπου θα μας βοηθήσουν στην περαιτέρω πορεία. Στο διάστημα παραμονής του κρίνει αγώνες και παραδίδει επιμορφώνει με σεμινάρια.
1996 Σεπτέμβριος:
Αποφασίζονται να γίνουν τα πρώτα σεμινάρια για αγώνες και κριτές από τον Θωμά Πετρόχειλο και οι πρώτες εξετάσεις για κριτές αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων.
Βγαίνουν οι πρώτοι τέσσερις δόκιμοι κριτές, Γιάννης Βασιλείου, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Γεωργίου και Γιώργος Παφίτης, όπου με την πάροδο του χρόνου, τις γνώσεις και την πείρα τόσο σε Κύπρο όσο και εξωτερικό γίνονται Κριτές μέλη τουF.C.I. .
Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Πόιντερ Σέτερ κλαπ Ελλάδος Κώστας Γεωργίου έρχεται και αυτός στην Κύπρο καθώς και ο διεθνούς φήμης και πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΔΕ Γιάννης Φουτρής όπου κρίνουν σειρά αγώνων ενώ παράλληλα διδάσκουν.
Στην συνέχεια ξαναγίνονται εξετάσεις και σεμινάρια από τον Κ.Φουτρή και το δεύτερο μέρος των Κυπρίων κριτών ειναι υπό εκκόλαψη. Περνούν με επιτυχία στο στάδιο των δοκίμων και με τά των κριτών οι νεότεροι: Γιώργος Γρηγορίου, Κούλης Χαραλάμπους, Ανδρέας Φράγκου, Γιώργος Δημητρίου, Γιώργος Αχιλλέως, και Νίκος Νικολάου.
1997:
Ο όμιλος σκύλων φέρμας μπήκε πλέον σε μια τροχιά με ανοδική πορεία. Άρχισε ο διαχωρισμός των φυλών και η δημιουργία δύο νέων κλάπ του Γερμανικού Πόιντερ και του Επανιέλ Μπρετόν. Έτσι ο Όμιλος σκύλων φέρμας Μετονομάζεται η καλύτερα αναδημιουργείται σαν ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ, ΠΟΙΝΤΕΡ – ΣΕΤΕΡ ΚΛΑΠ, οι εναπομείναντες δηλαδή (αγγλικές φυλές), όπου τον Γενάρη του 1998 μετά από γενική συνέλευση αλλάζει η ονομασία και επίσημα.
1997 Ιούνιος:
Στην παράλληλη πορεία γίνεται αδελφοποίηση με το Πόιντερ -Σέτερ κλαπ Ελλάδος, όπου αντιπροσωπεία από τον πρόεδρο κ.Κώστα Γεωργίου, τον γραμματέα κ.Γιάννη Λουκάκη και τον ταμία κ. Πέτρο Χειμαριό, φθάνουν για την όλη τελετή.
Έρχεται για πρώτη φορά σε Κυπριακό έδαφος για να αγωνιστή ο Πέτρος Χειμαριός με το Αγγλικό του Σέττερ Αρνο, μελλοντικό πρωταθλητή Ελλάδος πρακτικού κυνηγίου.Γίνονται δοκιμαστικά και επιδεικτικά αγώνες σε ζευγάρια και στην συνέχεια οι πρώτοι αγώνες σε άγριο θήραμα σε φραγκολίνα, πέρδικα και μπεκάτσα που στην συνέχεια το πρόγραμμα διαμορφώνεται πλέον να διεξάγεται μόνο από αγώνες σε άγριο θήραμα.
1997 Ιούλιος:
Έκθεση μορφολογίας
1997 Σεπτέβρης
Την τιμή μας κάνει ο μεγαλύτερος ίσως σύγχρονος γνώστης του Αγγλικού Σέτερ, αλλά και διάσημος κριτής και εκτροφέα, ο πρόεδρος του Γαλλικού και Ευρωπαϊκού κλαμπ Αγγλικού Σέτερ ο Ζαν Μαρί Πιλάρτ.Ένας άνθρωπος που τα λόγια του και οι γνώσεις του προκαλούν δέος, μας κρίνει αγώνες και δίνει σειρά σεμιναρίων, μαζί με βοηθό και μεταφραστή τον κριτή και γραμματέα του ΟΚΑΔΕ Άκη Λ.απα.
1997 Οκτώβρης:
Τελειώνει το πρωτάθλημα του 1997 που για πρώτη φορά καθιερώνεται και η βαθμολογία αγώνων πρωταθλήματος.
1998:
Κατά το νέο εντελώς ανανεωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα του 1998 , κυριάρχησε ο μεγάλος αριθμός αγώνων,οι αγώνες σε άγριο θήραμα μπεκάτσα, πέρδικα και φραγκολίνα,κάτω από πραγματικές συνθήκες κυνηγίου,σε κυνηγότοπους, ο αγώνας για νεαρά σκυλιά ‘’Ντέρμπι’’, και οι πολλές συμμετοχές Σέτερ που πολλές φορές έφθαναν τις μισές. Ανακοινώθηκε και η επίσημη εκπροσώπηση του κλαμπ σε αγώνες διεθνή στο εξωτερικό και ο καταρτισμός εθνικών ομάδων για αντιπροσώπευση.
1998 Γενάρης:
Σε ετήσια γενική συνέλευση αποφασίζετε ομόφωνα και επίσημα πλέον η αλλαγή του ονόματος από ΟΜΙΛΟΣ ΣΚΥΛΩΝ ΦΕΡΜΑΣ σε (Κ.Ο.Α.Δ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ που αντιπροσωπεύει τις αγγλικές πλέον μόνο φυλές του Αγγλικού Πόιντερ, Ιρλανδικού,Αγγλικού και Σκωτικού Σέτερ, (ΠΟΙΝΤΕΡ – ΣΕΤΕΡ ΚΛΑΜΠ ΚΥΠΡΟΥ) σε εθνικό χαρακτήρα.
Η πορεία πλέον είναι δυναμική και ανοδική. Οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων αυξάνονται σε δεκαπέντε και σχεδόν όλοι σε άγριο θήραμα.Πρώτος αγώνας σε μπεκάτσα αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη.
1998 Φλεβάρης:
Γίνεται για πρώτη φορά αγώνας νεαρών σκύλων, κάτω των δύο χρονών.
1998 Ιούνιος:
Ο διεθνούς φήμης εκπαιδευτής Τζουσέπε Κράσο μας κάνει την τιμή να έρθει και αυτός στην Κύπρο.
Μαζί του και ο φίλος κριτής από την Ελλάδα Σπύρος Μολφέτας.Παραδίδει σεμινάρια και κρίνει αγώνες.
1998 Ιούλιος:
Γίνεται έκθεση μορφολογίας για αγγλικές φυλές με διοργανωτή τον ΚΟΑΔ.
1998 Οκτώβρης:
Τέλος του πρωταθλήματος με νικητή το Ιρλανδικό σέτερ Δάμων του Γιάννη Βασιλείου, και καλύτερη ομάδα για το 1998 το ιρλανδικό Σέτερ Δάμων, το Αγγλικό Σέτερ Αύρα, και τα Αγγλικά Πόιντερ Κάρμεν και Μίλαν. Παράλληλα τρεις νέοι πρωταθλητές μορφολογίας προσθέτονται στον κατάλογο του ΟΚΑΔΕ, ο Δάμων το Ιρλανδικό Σέτερ και ο Τίνγκο και ο Ασσος, Αγγλικά Πόιντερ.
1999 Γενάρης:
Αρχίζει το νέο πρωτάθλημα με την διεξαγωγή είκοσι αγώνων και μιας έκθεσης μορφολογίας.
Στον αγώνα του Ιουνίου κρίνει και πάλι ο διεθνής κριτής Γιάννης φουτρής ενώ στην έκθεση μορφολογίας καταφθάνει μια μεγάλη μορφή ο Οσκαρ Μονακό.
2000:
Για το έτος αυτό προγραμματίζονται αγώνες εκτός Κύπρου.
Εφαρμόζεται η υποχρεωτική εξέταση ΕΦΥΠ ( εξέταση φυσικών προσόντων ) όπου θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2001
Τον Μάρτιο ξανάρχεται στην Κύπρο Ο J.M.Pilard για να κρίνει αυτή την φορά έκθεση μορφολογίας αλλά και να κρίνει αγώνες στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς στις 24 & 25/3/2000.
Από το 2000 και μετέπειτα η εξέλιξη της Κυπριακής κυνοφιλίας όσο αφορά τις αγγλικές φυλές σε εκτροφή παίρνει εκρηκτική ΄΄ μορφή ανόδου και εξέλιξης.
Αρχίζουν επιλεκτικές εκτροφές με εισαγωγές και ζευγαρώματα από το εξωτερικό όπου πλέον η ποιοτική εκτροφή στον τόπο μας είναι γεγονός.
2003:
Γίνονται οι πρώτοι διεθνείς αγώνες C.A.C.I.T με ένα από τους κριτές τον Έλληνα Στέλιο Κούρο.
2004 Δεκέμβριος:
Γινόμαστε επίσημα μέλη στα διεθνή κλαμπ Πόιντερ και σέττερ.
Γίνεται η πρώτη επίσημη εκπροσώπηση του ομίλου μας σε διεθνή αγώνα Μπεκάτσας όπου διοργανώτρια χώρα είναι η Ελλάδα.
Η ομάδα αποτελείται από τα αγγλικά σεττερ ΚΙΜΩΝ και ΜΠΡΙΚ και τα αγγλικά Ποιντερ ΝΟΕ, ΙΝΚΑ , και ΑΤΟΜ ΤΖΕΡΡΥ.
2008 Ιούνιος:
Γίνεται άλλη μια έκθεση μορφολογίας αλλά και επιμορφωτικά σεμινάρια εκτροφής από τον κριτή Διονύσιο Ντούλο
…Σήμερα………..
Η αγάπη μας για την κυνοφιλία δεν σταματά ποτέ.
Το Πόιντερ – Σέτερ Κλάπ της Κύπρου Κυκλοφορεί το δικό του έντυπο, το δικό του Ηλεκτρονικό μέσω έκφρασης, για να γνωρίζει ο κάθε φίλος των αγγλικών φυλών, αλλά και ο κάθε φίλος των σκυλιών φέρμας όπου και αν βρίσκεται σωστή ενημέρωση αλλά και επικοινωνία.
Το κάθε μέλος και φίλος του ομίλου μας θα γνωρίζει, θα επικοινωνεί και θα ενημερώνεται έγκαιρα ,έγκυρα και υπεύθυνα για το πρόγραμμα και γενικά για ότι αφορά την κυπριακή οικογένεια των ποιντερ και σεττερ (Κυπριακός Όμιλος Αγγλικών Δεικτών) …Μην ξεχνάτε ότι θα είστε ενήμεροι στο www.pointersetterclubcy.com..